Broccoli

Wist u dat broccoli meer beschermende kwaliteiten bezit dan andere koolsoorten?
Broccoli is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia).
Broccoli is rijk aan praktisch elke vitamine die je kan bedenken: A, B’s, C, E en K. De enige vitamines die in broccoli ontbreken is D (die door het lichaam aangemaakt wordt onder invloed van zonlicht) en B12 (die alleen door bacteriën aangemaakt wordt). Behalve deze bevat broccoli alles, zowel de macromineralen als calcium, magnesium en kalium, evenals de sporenelementen zink, ijzer, koper…..

Broccoli is de meest gezonde groente die u kunt eten. Het beschermt u tegen kanker en het is goed voor uw geheugen.

Kanker

Kool, broccoli, bloemkool en spruitjes behoren allemaal tot de Brassicagewassen. Deze hebben met elkaar gemeen dat ze indolen, glucosinolaten en isothiocyanaten bevatten. Deze zwavelhoudende stoffen worden door snijden, hakken of kauwen afgebroken tot sulforaphane. En van die laatst genoemde stof is bij herhaaldelijk experimenteren aangetoond dat het een beschermende werking heeft tegen kanker.

Broccoli helpt het geheugen

Enkele groentesoorten, en vooral broccoli, zijn goed voor het geheugen. Onder meer broccoli, aardappelen, radijsjes, sinaasappels en appels bevatten stoffen die hetzelfde effect hebben tegen de ziekte Alzheimer als de medicijnen die worden gebruikt om de ziekte tegen te gaan. Het is niet bewezen dat het eten van de groenten de ziekte bestrijdt, wel dat het regelmatig broccoli eten de hersenen minder snel kan doen aftakelen.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes